Hur länge orkar man vänta?

Att sitta på en snabb uppkoppling behöver inte alltid betyda att det går snabbt att surfa. Om sidorna man besöker inte är optimerade eller ligger på en långsam server tappar man snabbt tålamodet. Generellt räknar man med att maxtiden är 3 sekunder för en sidladdning innan du börjar tappa besökare. Har du E-handel är tiden nere på 2.

Google har länge premierat snabba sidor med att höja dem i ranking. Men det är inte alltid helt lätt att veta vad som bör prioriteras för att få bästa resultat. Som hjälp finns det verktyg som Google PageSpeed Insights och GT metrix. Här görs en sammanställning på åtgärder, vissa enklare än andra. Men dessa punkter får ses som rekommendationer då det ibland finns funktioner som är nödvändiga som Google inte tar hänsyn till.

Bilder och grafik har länge setts som en stor bov men CMS-system som WordPress gör idag jobbet med att komprimera och optimera filerna om allt fungerar som det ska.

Nu pushar Google för att bilder ska sparas i webp som är ett bildformat framtaget av dem själva. Bildfiler blir generellt 25-34% mindre i filstorlek utan märkbar kvalitetsförlust. Det är dock fortfarande inte helt lätt att jobba med det nya formatet och det stöds inte fullt ut i äldre webbläsare.

Vill du vet mer hur du kan optimera och snabba upp din webbplats hjälper jag gärna till med tips och idéer.